Schade bij sport en spel

KBO-Brabant heeft best veel fanatieke biljarters in zijn gelederen – al laten velen in coronatijd de keu even liggen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe zit het eigenlijk met schade die tijdens het biljarten ontstaat, aan de tafel of aan persoonlijke eigendommen? Aad Overvliet, verzekeringsdeskundige bij de juridische helpdesk van KBO-Brabant, geeft raad.
Een KBO-Afdeling hoopt binnenkort het biljarten weer te kunnen oppakken. De coronastop gaf de gelegenheid om eens na te denken hoe het met schade zit. Wat als iemand een gat in het laken stoot of met de keu bijvoorbeeld de bril van iemand anders beschadigt?

Nooit meer dan dagwaarde

Aansprakelijkheid in situaties van “sport en spel” ligt ingewikkeld, zegt Aad Overvliet. Een zekere mate van risico hoort bij elke sport: wie voetbalt, kan weleens een trap tegen het been krijgen of een bal tegen de bril. Overvliet: ‘Als een verzekeraar de schade vanuit het begrip “aansprakelijkheid” al vergoedt, dan is dat nooit voor meer dan de dagwaarde, óók bij brillen.’ Verzekeraars zullen schade door onveilig gedrag niet snel vergoeden: wie dicht achter een andere biljarter staat en daardoor de keu tegen de bril krijgt, krijgt de schade niet zomaar vergoed. De verzekeraar zal ook schade aan het biljartlaken niet zomaar vergoeden, maar eerst kijken of de biljarters zich verantwoord gedroegen.

Rol eigenaar

De eigenaar van het biljart draait – zolang hij of zij zelf niet meespeelt en de schade niet veroorzaakt – nooit op voor de schade, zegt Overvliet. ‘Een eigenaar doet er wel goed aan een bordje bij het biljart te hangen met de tekst Verboden te piqueren en te masseren zodat duidelijk is dat risicovol gedrag niet toegestaan is.’

Afspraken over veilig gedrag

KBO-leden die samen sportief actief zijn, zouden daar afspraken over moeten maken, adviseert Overvliet. ‘Bespreek en leg vast wat veilig gedrag is, of het nu om biljarten gaat of om fietsen. Het beste is natuurlijk om schade te voorkomen. Als er toch schade ontstaat, is het doorgaans ingewikkeld om vast te stellen of iemand daarvoor aansprakelijk is en zo ja, wie. Als twee mensen tijdens een fietstocht met de sturen in elkaar raken en samen vallen, wie reed dan wie aan? Dat is doorgaans niet te zeggen, dus de stelregel is dat ieder dan de eigen schade voor eigen rekening neemt. De organisatoren zijn in principe nooit aansprakelijk voor schade, mits de activiteit veilig is georganiseerd. In het fietsvoorbeeld: met een veilige route en over wegen die voor ouderen goed begaanbaar zijn.’ Bron: KBO Brabant